Duma ratifikovala novi START u drugom čitanju

MOSKVA, 14. januara 2011. (Beta) - Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma, ratifikovala je u petak u drugom čitanju novi sporazum sa SAD o smanjenju nukleranog naoružanja (START).

Za ratifikovanje sporazuma koji su 8. aprila u Pragu potpisali predsednici Dmitrij Medvedev i Barak Obama, glasalo je 349 poslanika, protiv je bilo 57, a uzdržanih dva.

Sporazum, koji je u decembru ratifikovao američki Senat, predviđa maksimum od 1.550 bojevih glava za svaku zemlju, odnosno smanjenje od 30 odsto nuklearnog arsenala u odnosu na stanje iz 2002. godine. Njime će biti smanjen za polovinu i broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera na obe strane - na po 700.

Novi START ponovo uspostavlja sistem u kojem svaka strana sprovodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, što je bilo predviđeno starim START-om, kome je važnost istekla krajem 2009.

Ministar odbrane Anatolij Serđukov poslanicima je kazao da Rusija danas raspolaže manjim brojem nuklearnih bojevih glava i nosača nego što je to utvrđeno sporazumom.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.