Ben Ali raspustio vladu, prevremeni izbori za šest meseci

TUNIS, 14. januara 2011. (Beta-AFP) - Tuniski predsednik Zine El Abidine Ben Ali odlučio je u petak da raspusti vladu i da zakaže prevremene parlamentarne izbore za šest meseci u nastojanju da smiri nerede koji potresaju zemlju, prenela je državna novinska agencija TAP.

Predsednik se na ovaj potez odlučio u okviru "juče najavljenih mera smirivanja" rekao je tuniski premijer Mohamed Ganuči, koji je naglasio da je on zadužen da formira novu vladu.

Predsednik Ben Ali u četvrtak je najavio mere smirivanja zbog rastućih socijalnih nemira u zemlji u kojima je po podacima jedne nevladine organizacije u poslednjih mesec dana poginulo više od 60 ljudi.

Predsednik se obavezao da neće tražiti novi predsednički mandat kad mu ovaj istekne 2014. godine, da će demokratizovati zemlju i sprečiti da policija otvara vatru na demonstrante. On je takođe najavio smanjenje cena osnovnih prehrambenih proizvoda i usluga.

Međutim i pored objave predsednika u prestonici Tunisu i nekim drugim gradovima u petak su izbile nove demonstracije u kojima je masa zahtevala ostavku predsednika Ben Alija, na čelu države posledne 23 godine.

Pogledajte još