Austrija podržava Srbiju na putu ka EU

BEČ, 14. januara 2011. (AFP) - Austrija će nastaviti da podržava Srbiju u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, rekao je u petak austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger posle sastanka sa svojim sprskim kolegom Vukom Jeremićem u Beču.

"Srbija je prošle godine napravila značajan napredak u pogledu svojih evropskih ambicija," rekao je austrijski ministar. On je naglasio da Austrija "nastavlja da podržava srpske napore u procesu pridruživanja" i da će nastojati da se suprotstavi "zamoru" proširenja na Balkan u Evropskoj uniji, prenosi agencija Frans pres.

Špindeleger je međutim dodao da Beograd još treba da "dokaže svoju spremost da sarađuje u nekim oblastima" i pomenuo hapšenje Ratka Mladića, optuženog za genocid pred Haškim tribunalom.

Srpski šef diplomatije se pored Špindelegera sastao i s predsednicom austrijskog parlamenta Barbarom Pramer. Jeremić je tom prilikom istakao da je dobijanje zvaničnog statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji jedan od ciljeva Srbije za 2011. godinu i da je to od kapitalne važnosti za Beograd.

Pogledajte još