Evropska komisija razmatra pitanje dvostrukih akciza

BEOGRAD, 14. januara 2011. (Beta) - Evropska komisija pažljivo ispituje problem oko uvođenja različitih akciza na domaće i uvozne naftne derivate u Srbiji, saopštila je u petak Delegacija EU u Srbiji.

"Evropska komisija će o tom pitanju ubrzo razgovarati sa srpskim vlastima koje su privržene tome da obezbede sprovođenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU", navodi se u saopštenju Delegacije EU.

U saopštenju koje je izdato povodom pitanja medija da li su dvostruke akcize u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i priduživanju Srbije EU nije dat direktan odgovor na to pitanje. Kako se ističe, Komisija pridaje veliki značaja obavezama Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije kako bi se obezbedilo predvidljivo ekonomsko okruženje za sve kompanije i potrošače.

U Srbiji su od 1. januara povećane akciza na gorivo. Akciza na litar benzina "evropremijum" je povećana za 4,8 dinara, za litar "evrodizela" za 6,6 dinara, na D2 za 4,6 dinara, a na bezolovni benzin "BMB 95" akciza je skuplja za 30 para.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.