DAR PRIRODE: Orahov list leči mnoge bolesti

Na njega obično ne obraćamo pažnju, a izuzetno je zdrav i možemo da ga koristimo u zdravstvene svrhe. Orahov list sadrži etarsko ulje, tanin, galne i elagne kiseline, vitamin C, bogat je materijama ljutog i gorkog ukusa. Može da se upotrebi kao oblog, čaj ili sredstvo za lekovitu kupku, u svežem obliku ili tako što se prethodno osuši. Najbolje je da se bere baš u ovom periodu, kao i tokom juna i jula.

Svež list oraha ima veću vrednost i odličan je kao čaj za probleme sa stomakom, bolove u želucu i čišćenje tela od crevnih parazita. Priprema se tako što se nabere 20 grama mladog lišća, a zatim se prelije litrom proključale vode. Dodaju se četiri kašike meda, poklopi se i posle deset minuta procedi. Čaj se pije tri puta dnevno, i to po šoljica posle jela.

Ukoliko imate osip na koži, napunite kadu veoma toplom vodom i u nju umočite orahovo lišće, pa lezite u toj kupki oko pola sata.

A ako imate problem sa ranama ili čirevima na telu, pomešajte deset grama sušenog orahovog lista sa kašikom meda, prelijte ga sa 2,5 dl ključale vode, kuvajte deset minuta i procedite. Pijte dve šolje dnevno.

Ono pomaže i kod reume, pa u tom slučaju deset kašika usitnjenog orahovog lista potopite u litar maslinovog ulja, ostavite da stoji 30 dana na toplom mestu, uz mućkanje. Posle toga možete da koristite smesu kao masu za masiranje bolnih reumatičnih mesta.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još