Podržana inicijativa za ukidanje viza za Britaniju

BEOGRAD, 15. januara 2011. (Beta) - Ministarstvo za dijasporu podržava inicijativu koju je pokrenula srpska emigracija u Velikoj Britaniji za ukidanje viza građanima Srbije, saopštilo je u subotu to ministarstvo.

"Ukidanje britanskih viza poboljšaće političke, ekonomske i kulturne odnose Srbije i Velike Britanije", rekao je ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Ideju za ukidanje viza pokrenulo je udruženje "Srpski siti klub" iz Velike Britanije, a kampanja da se Srbija stavi na listu država za ukidanje viza pokrenuta je uoči planirane četvorogodišnje revizije britanskog viznog sistema 2011. godine.

Prema rečima Srećkovića, Ministarstvo za dijasporu podržava ovu akciju. "Članovi 'Srpskog siti kluba' nedavno su predstavili srpsku zajednicu u Donjem domu britanskog parlamenta i podstakli svoje članove da se obrate poslanicima sa zahtevom za ukidanje viza našim državljanima. Time bismo znatno olakšali i intenzivirali kontakte sa pripadnicima dijaspore u Velikoj Britaniji", istakao je Srećković.

U Velikoj Britaniji živi oko 100.000 Srba.

Pogledajte još