Obama odao priznanje Đukanoviću

PODGORICA, 15. januara 2011.(Beta) - Predsednik SAD Barak Obama odao je priznanje bivšem crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću, kako je saopšteno, za "vođstvo u službi" Crne Gore.

"Vi ste Crnu Goru vodili u jednom veoma burnom periodu, a vaša zemlja je izbegla najteže izazove koji su nastali raspadom Jugoslavije", poručio je Obama u pismu upućenom Đukanoviću 10. januara.

U pismu koje objavljuje podgorička "Pobjeda", Obama je ocenio da je Đukanović, "distancirajući" Crnu Goru od politike nacionalizma, pomogao u ostvarivanju "pozitivnog kursa koji je očuvao multietnički karakter Crne Gore".

"Pod vašim rukovodstvom, Crna Gora je mirnim putem ostvarila nezavisnost i ponovo izašla na scenu kao dinamična, demokratska zemlja, na putu ka punoj integraciji u Evropu i NATO. Vi i svi građani Crne Gore treba da budete ponosni na Vaše uspehe", napisao je Obama Đukanoviću.

Obamino pismo je objavljeno u momentu kada se ponovo aktuelizuju tvrdnje da je bivši crnogorski premijer morao da se povuče sa te funkcije pod međunarodnim pritiskom.

Pogledajte još