Podela akcija blokiraće Srbiju?

Štrajk upozorenja biće organizovan 22. novembra u strateškim javnim preduzećima zbog neslaganja s konceptom zakona o besplatnoj podeli akcija, koje predlaže Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Kako za "Privredni pregled" izjavljuje Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, na juče održanom zajedničkom sastanku predstavnika javnih preduzeća, Saveza sindikata i sindikata "Nezavisnost" donesene su odluke o štrajkačkim aktivnostima kako bi se sprečilo donošenje ovog štetnog zakona. 

Odlučeno je da se rad obustavi na jedan sat, u vremenu od 12 do 13 časova u NIS-u, EPS-u, PTT-u, Telekomu, "Galenici", dok je zbog procesa rada i specifičnosti odvijanja međunarodnog vazdušnog saobraćaja u "Jatu" štrajk od devet do 10 časova ujutro. U ovu kampanju ulazi se, kako navodi Cvetanović, na osnovu jedinstvenog stava da nije prihvatljiv koncept podele 15 odsto akcija ukupno za zaposlene i penzionere, uključujući i građane, uz dopunski paket od 15 odsto koji bi se naknadno plasirao na berzi. Povoljnija je varijanta koja je bila predlagana ranije - da se paket od po 15 procenata ovih akcija, odnosno ukupno 30 odsto, nameni sadašnjim i bivšim zaposlenima u javnim firmama, odnosno građanima. Generalna je zamerka da se ovaj strateški dokument, oko kojeg se već duže vreme u javnosti lome koplja, donosi bez javne rasprave. Prema planu daljih protestnih aktivnosti, predviđeno je da se danas formiraju štrajkački odbori po regionima, prvo u Beogradu, u ponedeljak za centralni deo Srbije, a narednog utorka u Novom Sadu. 

Radikalizacija štrajka predviđena je ukoliko se ne nađe zajednički jezik s predlagačima spornog zakona. Poseban problem kod ovog privatizacionog "kolača" je što još uvek nije utvrđena precizna vrednost kapitala državnih kompanija, navode predstavnici sindikata, te traže razmatranje predloga zakona na Socijalno−ekonomskom savetu. Iz Ministarstva ekonomije najavljeno je da će se predlog ovog zakona za nekoliko dana naći na raspravi u vladi, te da se u potrazi za najpravednijim rešenjem predlaže da isti obim besplatnih akcija dobiju svi punoletni građani koji u dosadašnjem procesu privatizacije nisu ostvarili pravo na akcije, kao i zaposleni u javnim preduzećima.

("Pregled")

Pogledajte još