Škundrić: U fevbruaru kraj tendera za dve termoelektrane

BEOGRAD, 16. januara 2011. (Beta) - Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio da je da bi do kraja februara trebalo da budu završeni tenderi za izbor strateških patnera za termoelektrane "Kolubara B" i "Nikola Tesla 3".

On je u intervjuu agenciji Beta kazao da je reč o gradnji dva bloka od po 350 megavata u "Kolubari B" i Termoelektrane "Nikola Tesla 3" snage 700 ili više megavata.

Škundrić je kazao i da očekuje da se za dva meseca s kineskom Eksim bankom ugovori finansiranje prve faze projekta revitalizacije Termoelektrane "Kostolac" koju će raditi kineska kompanija CMEC.

On je naveo da ceo projekat predviđa investicije od oko milijardu dolara i uključuje izgradnju novog bloka u termoelektrani, kapaciteta 350 megavata i proširenje ugljenokopa.

Srpski ministar za energetiku naveo je da su u planu ih, revitalizacija hidroelektrana "Đerdap 1" i "Bajina Bašta", kao i da su započete investicije u obnovljive izvore energije i izgradnju mini centrala na Ibru i Limu.

"Ako bi se to u celini realizovalo, investicije bi dostigle dve milijarde evra", naveo je ministar, dodajući da u 2011. godini očekuje izgradnju prvih vetrogeneratora.

On je naveo i da je urađen nacrt novog zakona o energetici, a očekuje se da će on biti usvojen u Skupštini Srbije u prvom kvartalu ove godine, kao i da je završena i radna verzija zakona o energetskoj efikasnosti.

"Na taj način imaćemo u potpunosti harmonizovanu zakonodavnu regulativu sa Evopskom unijom", ocenio je Škundrić.

Pogledajte još