“Najlepša bašta Novog Sada“: U vrtu Grkokatoličke crkve uživaju svi prolaznici

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Na naš konkurs javila nam se i Novosađanka koja živi u neposrednoj blizini Grkokatoličke crkve Svetih apostola Petra i Pavla u ulici Jovana Subotića, koja nam je poslala nekoliko fotografija ovog vrta uz dozvolu župnika Julijana Raca.

"Put me često vodi kraj ovog prelepog imanja i bašte koja predivno izgleda tokom cele godine. Često pogledam da li se neki pupoljak otvorio ili zavirim preko ograde sa željom da otkrijem neki novi cvet. Ovaj vrt ne održavaju stručnjaci baštovani ili pejzažni arhitekti, nego vredne žene iz parohije koje imaju pre svega veliku ljubav prema cveću, dobro oko i ukus. Sve je nekako prirodno, divlje, a negovano. Retko je da oko naših crkvenih objekata postoji takva lepota rastinja. Obično su to travnjaci i po koje drvo, a čini mi se da ovde mnogi prolaznici sa divljenjem zastaju. Kako su meni objasnili, ukoliko je ulazna kapija otvorena, svaki prolaznik može slobodno da "zaviri" na ovo imanje, da prošeta oko crkve i pogleda ove prelepo imanje", rekla nam je ova sugrađanka.

Bašta je najlepši kutak svakog doma, a žiri koji će izabrati najlepši vrt ovogodišnjeg konkursa će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još