U Atini počelo suđenje osumnjičenim anarhistima

ATINA, 17. januara 2011. (Beta-AFP) - Suđenje trinaestorici osumnjičenih članova anarhističke grčke grupe koja se smatra odgovornom za slanje paketa-bombi evropskim liderima krajem prošle godine, počelo je u ponedeljak u Atini.

Optuženi, stari između 19 i 30 godina, od kojih su devet prisutni a četvorici se sudi u odsustvu, odgovaraće na optužbe o pripadanosti terorističkoj organizaciji, za koje je zaprećena kazna od 10 do 25 godina zatvora.

Proces se vodi pred specijalnim sudom za borbu protiv terorizma a održava se u jednoj sali zatvora Koridalos, u zapadnom predgrađu Atine. Ispred zgrade zatvora raspoređene su jake policijske snage.

Grupa koja sebe naziva "Vatrena zaverenička jezgra", kojoj navodno pripadaju osumnjičeni, pojavila se početkom 2008. godine sa anarhističkim stavovima. Ta grupa je preuzela odgovornost ili se smatra odgovornom za desetinu napada zapaljivim napravama ili eksplozivom u kojima nije bilo mrtvih, a čija meta su bili sudije, mediji, državni zvaničnici i ekonomske i političke institucije.

Pogledajte još