ZBOG OPTUŽBI DA JE RASISTIČKI: Švajcarski trgovački lanac više ne prodaje slatkiš "Moor's Head"

Zbog optužbi da je slatkiš "Moor's Head" rasistički, švajcarski trgovački lanac "Migros" više neće prodavati popularni "maršmelou". Proizvod švajcarske kompanije "Dubler" slatkiše je povukao iz svojih prodavnica, zbog optužbi da je rasistički.

U prodavnicama koje prodaju ovaj popularni čokoladni kolač neobičnog ukusa, prethodna dva dana bila je prava navala kupaca koji su pravili zalihe ovog ukusnog slatkiša.

Sumnje u rasističku pozadinu švajcarskog čokoladnog maršmeloa, pokrenuo je anonimni korisnik Tvitera, koji je započeo raspravu o poreklu imena ovog slatkiša, kao i korporativne odgovornosti za koju misli da vređa svoje kupce prodavajući "Mohrenkopf" ("Moor's Head").

To se odnosi na heraldički prikaz glave tamnopute osobe, prikazane sa trakom na čelu, gledajući iz profila.

- Dragi "Migros", molim vas da odmah uklonite ovaj proizvod iz svoje ponude. Taj naziv je izrazito rasistički i nije politički korektan - napisao je na Tviteru korisnik ove društvene mreže.

Nakon velikog odziva drugih korisnika, ovaj tvit je izbrisan, kao i anonimni račun.

Novinar Kristijan Bek usprotivio se kritikama na račun slatkiša rekavši da nikada nije razmišljao o čoveku s tamnom kožom kao o "Mohrenkopfu".

Drugi su celu raspravu okarakterisali kao "apsolutnu glupost" govoreći da ne može odjednom sve biti rasističko. Neki su čak istakli da je, bez obzira na moralne implikacije naziva slatkiša, cela bura na Tviteru besplatna reklama za proizvođača čokolade, odnosno kompaniju "Dubler".

Izvor: RTS/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još