Izraelski ministar odbrane napušta Laburističku partiju

JERUSALIM, 17. januara 2011. (Beta-AP) - Ministar odbrane Izraela Ehud Barak najavio je u ponedeljak da će napustiti Laburističku partiju i da će formirati novu stranku, čime je do kraja dovedena podela među laburistima povodom zastoja u mirovnim pregovorima sa Palestincima.

Parlamentarna većina premijera Benjamina Netanjahua ovim potezom nije dovedena u pitanje, ali će vladajuća koalicija po svoj prilici ostati bez najumerenijih članova.

Barak, bivši premijer i jedan od najuticajnijih poslanika izraelskog parlamenta, trebalo bi, prema očekivanjima, da ostane u vladajućoj koaliciji sa četiri sledbenika.

Međutim, očekuje se da će preostalih osam laburističkih poslanika napustiti koaliciju, pa će Netanijahu ostati s tesnom parlamentarnom većinom - držaće 66 od 120 poslaničkih mesta. Barak je preduzeo ove korake da predupredi sve veće nezadovoljstvo u stranci zbog njegove podrške odnosu vlade Benjamina Netanjahua prema mirovnom procesu.

Pregovori Izraelaca i Palestinaca zapali su u ćorsokak pre više od tri meseca, i sve veći broj članova Laburističke partije tražio je od Baraka da se povuče iz vlade.

Pogledajte još