Građani ne dozvoljavaju premeravanje parcela

KRAGUJEVAC, 17. januara 2011. (Beta) - Više od 100 građana okupilo se u ponedeljak na Korman polju u blizini Kragujevca da bi sprečili premeravanje parcela na kojima će se graditi fabrike dobavljača delova za automobile koje će Fijat proizvoditi u Srbiji.

Geometri su, zajedno s predstavnicima Republičkog javnog pravobranilaštva i uprave Grada Kragujevca, došli u pratnji pedesetak policajaca.

Parcele površine 35 hektana u Korman polju, na kojima bi trebalo da se grade fabrike Fijatovih kooperanata, otkupila je 1978. godine fabrika automobila Zastava i to vlasništvo je prenela državi Srbiji nakon osnivanja zajedničkog preduzeća sa italijanškim Fijatom.

"Zemljište je otkupljeno kao poljoprivredno, a sada se od bivših vlasnika traži da, ako žele da povrate svoje parcele, plate cenu kao za građevinsko zemljište", rekao je Beti predsednik Odbora građana za povraćaj ekspropisanog zemljišta Milan Urošević.

Okupljeni građani tvrde da su parcele na Korman polju u vlasništvu 50 porodica i ne dozvoljavaju da izgradnja počne dok ne dobiju odgovorajuću nadoknadu. Do sada su bila dva neuspešna pokušaja premeravanja parcela na Korman polju na kojima ove godine treba da se grade fabrike Fijatovih kooperanata.

Pogledajte još