LOŠA I NEZDRAVA NAVIKA: Prestanite sa izležavanjem ispred televizora

Ako se pod vašom svakodnevnom rutinom podrazumeva višečasovno izležavanje ispred malog ekrana, znajte da se ozbiljno kockate sa svojim životom! Australijski naučnici tvrde da je to jedan od ne tako retkih uzroka prerane smrti, bez obzira da li imate srčanih problema ili višak kilograma.

Stručnjaci sa Instituta za srce i dijabetes Bejker IDI su šest godina pratili čak 9.000 ljudi i došli do nimalo prijatnih zaključaka. Ispostavilo se da je kod osoba koje su oko četiri sata dnevno provodile ispred TV, rizik od smrti bio veći za čak 46 odsto, i to bez ikakve veze sa njihovom težinom.

- Ne radi se tu o gledanju televizije, već o prekomernom sedenju ili ležanju, koje je definitivno štetno i može da dovede do najgoreg - objašnjava dr Dejvid Dansen sa Instituta.

- Prava opasnost dolazi od dugotrajnog mirovanja tokom kojeg se provodi vreme koje je zapravo potrebno utrošiti na fizičku aktivnost. Pritom ne mislimo na one prenaporne akcije, već na bilo kakvo kretanje ili obavljanje uobičajenih radnji koje se rade kada čovek nije 'zalepljen' za TV. Prosto je - u čovekovoj prirodi da bude aktivan, a ne da satima sedi na istom mestu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još