Razlicita reakcija EU i SAD na izveštaj Martija

LONDON/BEOGRAD, 17. januara 2011. (Beta) - U mesec dana od kada je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti izneo izveštaj o umešanosti kosovskog premijera i Oslobodilčke vojske Kosova u trgovinu organima, preovladao je stav da su te optužbe toliko ozbiljne da treba da budu potkrepljene dokazima, odnosno istragom, ocenio je stručnjak sa londonskog univerziteta za Bi-bi-si (BBC).

Džejms Ker-Lindsi, iz Evropskog instituta pri londonskm univerzitetu LSE je u izjavi za BBC ocenio da postoje razlike u načinu na koji su na izveštaj Dika Martija reagovale SAD i EU.

Vodeće zapadne zemlje su od početka horski ponavljale da Kosovu treba dati nezavisnost, jer je to preduslov za stabilnost, rekao je Ker-Lindsi. "Niko, međutim, nije hteo javno da prizna da su najveća opasnost po stabilnost zapravo bile pretnje kosovskih Albanaca da će se vratiti nasilju ako ne dobiju nezavisnost", rekao je on.

On je dodao da se dugo smatralo da je Hašim Tači od ključnog značaja za sprečavanje takve pobune, ali da su sada Evropljani počeli da se priklanjaju stavu da Priština mora da počne da ispunjava one standarde na kojima se insistiralo pre nezavisnosti.

"Američki interesi na Kosovu razlikuju se od evropskih - Evropljanima je stvarno važno da Kosovo izraste u demokratsku državu koja poštuje ljudska prava, dok Vašington i dalje insistira na stabilnosti", rekao je ovaj stručnjak.

Ker-Lindzi kaže da je za Srbiju najboje da ćuti i da pusti Dika Martija i druge međunarodne instance da insistiranjem na istrazi o optužbama protiv Tačija, dodatno oslabe poziciju Kosova pred početak najavljenih razgovora Beograda i Prištine.

Raspoloženje među Evropljanima se, prema njegovom mižljenju, promenilo i to će omogućiti Beogradu da lakše dobije ustupke u pitanjima kao što su sever Kosova, prava srpske zajednice i status manastira.

Pogledajte još