Progon ratnih zločina i po zatvaranju Tribunala

ZAGREB, 17. januara 2011. (Beta) - Sudija Haškog tribunala Fausto Pocar rekao je u ponedeljak u Zagrebu da nakon raspuštanja tog suda osnovni zadatak država regiona ostaje procesuiranje ratnih zločina.

"Nacionalna pravosuđa dokazala su svoju nepristrasnost i funkcionalnost i progon ratnih zločina nastaviće se i posle raspuštanja Haškog tribunala", istakao je Pokar u uvodnom delu stručnog skupa sudija iz regiona sa sudijama suda u Hagu o procesuiranju ratnih zločina.

On je podsetio da i završna strategija Haškog tribunala predviđa nastavak procesa suđenja za ratne zločine u zemljama regiona. Prema njegovim rečima, sud u Hagu je procesirao samo mali deo svih predmeta, dok ostali slučajevi ostaju na lokalnim sudovima.

Pokar je rekao da razmena iskustava sa sudijama država u regionu jača lokalno pravosuđe, ali i poboljšava rad sudija na svim nivoima. "Ne radi se samo o prenosu tehničkih sredstava i znanja, već i o razmeni iskustava, jer svi imamo isti cilj i suočavamo se s istim problemima u procesuiranju predmeta", istakao je Pokar.

Pogledajte još