Zmijonoša ne može da bude novi znak

Srpski astrolozi ne priznaju Zmijonošu, koga Planetarijumsko udruženje u Minesoti smatra za 13. horoskopski znak. Neki od naših najpoznatijih astrologa kažu astronomi i astrolozi ne govore istim jezikom. Ističu da je nebo podeljeno na 12 delova koji čine znake i da će to tako i ostati.

Priča o 13. znaku stara je više od decenije. Astrolog Zlatko Zlatković kaže da bi uvođenje Zmijonoše na osnovu otkrića astronoma bilo isto kao kada bi astrolozi odredili novo crveno slovo u crkvenom kalendaru, piše "24 sata".

- Nije izvodljivo ni matematički ni na bilo koji drugi način uzeti u obzir ucrtavanje 13. znaka. Ofijukus je malo sazvežđe, zahvata svega nekoliko stepeni, u sedištu je između Škorpije i Strelca i nema jasan i jak uticaj - kaže Zlatković.

Astrolog Sanja Colja napominje da uvođenje Zmijonoše astrološki „ne pije vodu”.
- Uvođenje 13. znaka bilo bi veštački, baš kao i ukidanje Plutona. Astrologija je klasična, što znači da se ono što je zapisano pre mnogo vekova i danas poštuje. Broj 13 ne funkcioniše u zodijačkom krugu koji ima 360 stepeni i koji je podeljen na 12 znakova - kaže Colja.

I Aleksandar Imširagić napominje da se u astrologiji koristi 12 tropskih znakova koji su zasnovani na drugoj logici u odnosu na astronomske mere.

- Mi koristimo ista imena stvari, ali na primer znak Ovna nije isto što i sazvežđe Ovna. Tropski zodijak je vezan za godišnja doba. To znači da je početak proleća vezan za znak Ovna, leto je vezano za Raka. Bitno je da krug koji nas opisuje ima 360 stepeni i 12 jednakih odsečaka koji čine znake. Niko ne može postati Zmijonoša preko noći zato što astronomi tako kažu - ističe Imširagić.

Planetarijumsko udruženje tvrdi da se zbog gravitacije Meseca pomerila Zemljina osa i da je došlo do raskoraka u položaju zvezda, što bi trebalo da znači da sada postoji 13 znakova.

Astrološki znaci po novom kalendaru

Jarac: 20. januar - 16. februar
Vodolija: 16. februar - 11. mart
Ribe: 11. mart - 18. april
Ovan: 18. april - 13. maj
Bik: 13. maj - 21. jun
Blizanci: 21. jun - 20. jul
Rak: 20. jul - 10. avgust
Lav: 10. avgust - 16. septembar
Devica: 16. septembar - 30. oktobar
Vaga: 30. oktobar - 23. novembar
Škorpija: 23. novembar - 29. novembar
Zmijonoša: 29. novembar - 17. decembar
Strelac: 17. decembar - 20. januar

Pogledajte još