DONETA PRESUDA: Boki 13 osuđen na devet godina zatvora

Šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13, osuđen je na devet godina zatvora u slučaju "Reket", a razrešena makedonska specijalna tužiteljka Katica Janeva na sedam godina. Prvostepenu presudu je saopštila sudija Krivičnog suda u Skoplju Vaska Nikolovska - Masevska u prisustvu Jovanovskog koji je doveden iz pritvora, dok Janeva nije došla na izricanje presude.

Masevska je rekla da je Jovanovski osuđen za krivična dela "protivzakonit uticaj" i "pranje para", a bivša specijana tužiteljka za prislučkivanje, "zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja".

Suđenje u slučaju "Reket", koje je izazvalo veliku pažnju u javnosti, počelo je 3. decembra prošle godine a pored Jovanovskog i Janeve, bio je optužen i Zoran Milevski, koji je na prvom ročištu proznao krivicu i dobio tri godine zatvora.

Prema optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski su od novembra 2018. do aprila 2019. uzeli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, da mu se zauzvrat "olakša pozicija" u predmetu Specijalnog tužilaštva "Imperija" u kojem je bio prvoosumnjičeni.

Jovanovski i Milevski su uhapšeni 15. jula prošle godine, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije otvorilo istragu za slučaj nazvan "reket", a Janeva je uhapšena 21. avgusta.

U istražnom zatvoru u Skoplju ostao je jedino Jovanvski dok je Janeva stavljena u kućni pritvor, a Milevski pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

Prema presudi, Bokiju 13 će biti konfiskovani skupi brendovi u 70 vreća, umetničke slike koji su mu oduzete na početku istrage, nameštaj koji je kupio puštanjem u opticaj para dobijenih od reketa i 12.000 evra koji su pronađeni kod njega.

Izvor: N1
Foto: boki13official/Instagram

Pogledajte još