Novi protesti u Tunisu

TUNIS, 18. januara 2011. (Beta-AFP/AP) - U centru tuniske prestonice ponovo su u utorak izbili sukobi između policije i demonstranata koji se protive ostanku starih ministara u novoj vladi nacionalnog jedinstva.

Iz unutrašnjosti zemlje, istovremeno stižu izveštaji da hiljade demonstranata protestuje u nekoliko gradova zbog sastava nove prelazne vlade, koju je objavio premijer Mohamed Ganuči.

Protiv nove vlade izjasnio se i moćni tuniski sindikat UGTT. Sindikat, koji je odigrao važnu ulogu u organizaciji demonstracija koje su dovele do svrgavanja predsednika Ben Alija, saopštio je da ne priznaje novu vladu. Uprava Sindikata UGTT-a pozvala je svoja tri predstavnika u vladi da se povuku, rekao je portparol te grupacije Ifa Nasr.

Demonstracije koje se održavaju u utorak predvodi islamistički vođa Sadok Šuru (63). On je bivši predsednik zabranjenog tuniskog ekstremističkog pokreta Enahada (Buđenje) koji je proveo 20 godina u zatvoru zbog političkih aktivnosti. Šuru je rekao agenciji Frans pres da nova vlada ne predstavlja narod i da treba da padne.

Pogledajte još