Najbolja tajna ostrva na svetu

Mesta za "vanzemaljce", neotkrivena čuda prirode, ostrva za moderne Robinzone i neizlečive romantike. Lonely Planet je objavio listu najboljih tajnih ostrva na svetu za 2011. godinu.

1. Sokotra (Socotra), Jemen
Zaintrigiraće vas i sam opis destinacije "mesto na Zemlji koje najviše podseća na vanzemaljsko". Četiri pustinjska ostrva koja čine Sokotra grupu su riznica hiljada biljnih i životinjskih vrsta koje ne postoje na drugim mestima. Uprkos tome što je bliže Africi nego Arapskom poluostrvu, vlast nad Sokotrom drži Jemen, zbog čega ovo ostrvo nije na turističkom radaru.

2. Toresova ostrva (Torres Strait Islands)
 Australija Sve deluje, kao da Evropljani još uvek nisu otkrili ova ostrva. Uživajte u gostroprimstvu Aboridžana.

(old_image)

3. Yaeyama ostva, Japan
Ako se Godzila ikad pojavi iz mora da uništi Tokio i Osaku, Japancima ostaje samo jedno mesto za beg - idilična Yaeyema ostrva na južnom obodu japanskog arhipelaga. Podsećaju više na Karibe, ostrva Iriomote, Taketomi i Ishigaki velikodušno dele sunce, plaže, pesak i suši. Ishigaki ima najbolje plaže, dok je Taketomi poznat po tradicionalnim Ryukyuan kućama.

4. Đavolje ostrvo (Îles du Salut),
Francuska Gvajana Mnogi su čila za Đavolje ostrvo, ali malo njih bi ga našlo na mapi. Najmanje od tri ostrva Îles du Salut, zloglasna bivša kolonija udaljena je 11 kilometara od obale Francuske.

5. Ulleungdo, Južna
Koreja Robusno vulkansko ostrvo, nalazi se na pola puta između Južne Koreje i Japana. Nema zagađenja, lopova i zmija - savršeno za pešačenje.

(old_image)

6. San Blás Arhipelag, Panama
Panama verovatno nije prvo mesto koje nam pada na pamet kada pomislite na Karibe, ali ova zemlja Centralne Amerike, ima korala i više nego drugi. Zaboravite luksuzne resorte, već gostujte u seoskim kućicama i večerajte ono što ribari donesu iz ribolova.

7. Penghu Ostva, Tajvan
Ako je Tajvan druga Kina, onda su Penghu ostva drugi Tajvan. Administriraju ih iz Tajpeja, 90 ostrva u Penghu arhipelagu su - netaknula Tajvanska tradicionalna kultura. Impresivne plaže!

8. Bay i Hog Ostrva, Honduras
Zaboravite na Pirate sa Kariba - peskovita ostrva koja plutaju od obale Hondurasa su stvarnost! Na svom vrhuncu, ostvra Roatan, Utila i Guanaja bila su dom 5.000 razbojnika i pirata, uključujući i čuvenog Henri Morgana (aka Crnobradi). Ovih dana Bay ostrva su poznata po svojim plažama, ronjenju i ležernom tropskom "vajbu".

(old_image)

9. Con Dao Ostrva, Vijentam
Još jedan zatvor pretvoren u raj, Con Dao ostrva bila su kuća najzloglašenije kaznene kolonije u Indokini, a nastavila je sumoran rad do kraja rata u Vijentamu. Sada se čuvaju u vidu Con Dao nacionalnog parka, 16 ostrova prirodnih čuda, delfina, kornjača i spektakularnih grebena.

10. Ssese Ostrva, Uganda
 Ostrva u sred Afrike! Na listi su se našla i Ssese ostrva u Ugandi, afričkoj zemlji koja ne izlazi na okeane. Pa kako onda ostrva? Zahvuljujući Viktorijinom jezeru, najvećem tropskom jezeru na svetu. Najveći deo od 84 ostrva Ssese grupe je još uvek nerazvijeno, a ostrva koja se za sada izdvajaju su Buggala, Bukasa i Banda. Kombinacija džungle, egzotičnih
kreacija i kanua na jezeru. 

 

Pogledajte još