Poslanica traži rodnu ravnopravnost kod nasleđivanja krune

LONDON, 18. januara 2011. (Beta-AP) - Poslanica Donjeg doma britanskog parlamenta Kejt Vaz pokrenula je u utorak raspravu o promeni 300 godina stare procedure nasleđivanja prestola prema kojoj je muško dete iz kraljevske porodice automatski naslednik trona.

Prema važećim pravilima, muško dete iz braka britanskog princa naslednik je krune čak i ako u istom braku postoji starije žensko dete. Vaz smatra da je taj propis danas neadekvatan jer favorizuje muški pol.

Kao dobar povod za promenu propisa Vazovoj je poslužilo venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton, koje je najavljeno za kraj aprila.

Vazova se zalaže da ukoliko princ Vilijam i Midltonova u braku dobiju prvo ćerku, ona dobije puno pravo nasleđivanja trona. "Princ Vilijam izgleda kao veoma moderan princ. Ukoliko dobije prvo ćerku, pravedno je da jedino ona bude kraljica Engleske", izjavila je Vazova.

Ukoliko promene budu prihvaćene, neće se odraziti na princa Čarlsa ili princa Vilijama, jer nijedan od njih dvojice nema stariju sestru u porodici.

Pogledajte još