Pred pad aviona haos na kontrolnom tornju u Smolensku

VARŠAVA, 18. januara 2011. (Beta) - Poljska državna komisija koja istražuje uzroke pada aviona predsednika Poljske Leha Kačinjskog 10. aprila prošle godine kraj Smolenska objavila je u utorak u Varšavi snimak razgovora kontrolora na aerodromu, kojeg nema u zvaničnom izveštaju ruskog Međudržavnog komiteta za avijaciju.

Snimak razgovora kontrolora i analize poljske komisije sugerišu da su nesreći mogla da doprinesu i pogrešna uputstva pilotima i pritisak iz Moskve na kontrolore da puste ipak poljski avion da na svoju odgovornost pokuša da sleti uprkos nemogućim uslovima.

Šef te poljske komisije, ministar unutrašnjih poslova i administra- cije Ježi Miler naglasio je u utorak da se njegova komisija ne bavi uopšte time ko je kriv za nesreću, već samo faktorima koji su mogli da joj doprinesu, kako se ubuduće ne bi ponavljale.

Glavni problem na kontrolnom tornju u Smolensku, kako su pokazali razgovori kontrolora i zamenika komandanta baze sa neimenovanim gene- ralom u Tveru je to što uprkos molbama kontrolora da se avion predsednika pošalje bez pokušaja sletanja na rezervni aerodrom naloženo im je da puste Poljake da probaju da slete.

Pogledajte još