Glumci u ulozi reditelja

Filmovi "Letnja kiša" (Camino de los ingleses El) Antonija Banderasa i "Dva dana u Parizu" (2 Days in Paris) Žili Delpi biće prikazani na Festivalu autorskog filma.

Dvoje uspešnih holivudskih glumaca, Antonio Banderas ("Desperado", "Četiri sobe", "Maska Zoroa") i Žili Delpi ("Tri musketara", "Pre sumraka", "Slomljeno cveće", "Tri boje: Belo") uspešno su se predstavili kao reditelji autorskog filma.

"Letnja kiša" prati živote tri mladića u južnoj Španiji 1970. godine, njihove žudnje, opsesije, upuštanje u očekivane zabave na pragu odrastanja, a posebno u ljubav i seks.

Baziran na više puta nagrađenom istoimenom romanu Banderasovog prijatelja iz detinjstva, Antonija Solera, film odiše veoma ličnom lirikom doživljaja koji su obeležili mladost i reditelja i scenariste.

- Uvek sam mislio da film treba da dovrši onaj ko ga gleda. Kao kada čitate poeziju - pesma nikada nije do kraja objašnjena, ali vam budi osećanja. Nisam želeo da napravim film koji je ispričan, već film koga ćete se sećati. Nisam želeo da ga objašnjavam, želeo sam da ga publika emotivno doživi i da uradi nešto za sebe, da sami završe taj krug. Ne želim da radim filmove koji se gledaju uz kokice - kaže Antonio Banderas, najavljujući da sve više želi da se bavi režijom.

Marija Ruiz, španska glumica koja u filmu "Letnja kiša" igra zavodnicu Luli, biće gošća Festivala autorskog filma.

Film "Dva dana u Parizu", četvrto autorsko ostvarenje Žili Delpi, osvojio je bioskope širom sveta. Priča o dva dana veze američkog para, Francuskinje Marion (Žili Delpi) i Amerikanca Džeka (Adam Goldberg), koji pokušavaju da obnove svoju vezu romantičnim putovanjem u Evropu, gde sve polazi naopako, ocenjena je kao simpatičan, mudar i nekonvencionalan film…

"Žili Delpi je izbegla sva iskušenja da predstavi Pariz kao grad ljubavnika i kreirala dva originalna prepredena lika, toliko opsednuta svojim razlikama da Pariz za njih predstavlja razdvajanje", napisao je o ovom filmu čuveni filmski kritičar Rodžer Ebert.

Prikazan je na festivalima Tribeka, Sijetl, Edinburg, Berlin, Los Anđeles, Kvebek, Pariz Sinema, Kopenhagen. 

Žili Depli, rediteljka, scenarista i glavna glumica u ovom filmu je još jednom dokazala svoju svestranost i kvalitet.

Prvi put je glumila u Godarovom "Detektivu" sa 14 godina, a od tada je zvezda mnogih američkih i evropskih filmova. Osim u glumi, scenariju i režiji, uspešno se oprobala i u montaži, komponovanju i fotografiji. Tri puta je nominovana za "Oskara", a osvojila je i mnogobrojne nagrade, među kojima su i Empire Award i SFFCC Award za film "Pre sumraka".

Film "Dva dana u Parizu" biće prikazan 28. novembra u 20.00, a "Letnja kiša" Antonija Banderasa u petak, 30. novembra u 20.00. Obe projekcije biće u DKC. 

Pogledajte još