Slobodan Stefanović - Novi Sad je jedinstven grad po maturskim tabloima i ponosan sam što sam ga i ja imao!

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuje svoju fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od 2019. godine Color Media Communication i portal nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“. Fotografije prijavljenih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu mogu se pogledati na Fejsbuk grupi „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Ovom prilikom razgovarali smo sa Slobodanom Stefanovićem, glumcem, članom stručnog žirija.

Maturski tabloi imaju tradiciju u Vojvodini dugu preko sto godina. Kako na njih gledate, da li Vam se dopadaju i da li se sećate gde se nalazio vaš tablo u Novom Sadu? 

- Novi Sad je jedinstven grad po svojim maturskim tabloima i veoma sam ponosan što se i moj tablo našao davnih godina u izlogu biblioteke u Dunavskoj ulici. Sećam se da je moj razred IV3 Karlovačke gimnazije obišao sve tabloe u gradu, sa velikim ushićenjem, uz podrazumevajuću konstataciju da je baš naš najlepši. Postojao je taj tihi takmičarski duh, ko će bolje osmisliti ideju za tablo.

Šta je u vaše vreme podrazumevala priprema za matursku fotografiju i matursko veče? Smatrate li da se u današnje vreme sve to promenilo u pozitivnom ili negativnom smislu?

- Mi smo maturu slavili u klubu „Trema“ Srpskog narodnog pozorišta jer se podrazumevalo da proslava mature mora da ima dostojanstvo uz kulturnu muziku. Svima nam je bilo bitno da se za to veče „doteramo“ kako bi imali uspomenu za ceo život. Danas su te stvari drugačije, od škole do škole, od razreda do razreda. Često današnji maturanti maturu posmatraju kao nebitnu stavku u životu, a možda će se jednog dana zapitati – moglo je i drugačije, zar ne?

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite?  

- Gde nestade sva ona kosa do ramena? 🙂  Sa ove distance to posmatram kao jedan od lepših perioda mog odrastanja, odmah se setim Sremskih Karlovaca, odrastanja uz reku i divnih stihova Branka Radičevića… Kaže legenda, ko pije vodu sa karlovačke česme „Kod četiri lava“ stalno će se vraćati u Karlovce. Verujem da nisam izuzetak.

Šta bi savetovali današnje maturante, lepše je biti glumac ili kuvar? : )

- Lepo je biti ono što duboko u sebi osećaš, najlepše je sebi ispuniti životne snove, a najlepše od svega je izrasti u Čoveka.

Najlepša uspomena iz srednje škole....

- Miris monumentalne građevine u kojoj sam proveo četiri godine, bežanje sa časova u Dvorsku baštu, proleće u Karlovcima, Grožđebal u septembru, arhitektura te divne sremske varošice, spoj kultura i ono dosadno veliko školsko zvono koje poziva na početak novog časa.

Od prošle godine žiri glasa u sastavu: Čarna Milenković ispred Muzeja Vojvodine, Darko Vuković, dizajner, Radivoj Hadžić, fotograf lista "Dnevnik", Gordana Jović, fotograf, Tijana Hen, fotograf, Jelena Mirić, PR OPENS-a, Darko Dozet, fotograf i Slobodan Stefanović, glumac.

Korisnici Facebook-a imaju prilike da glasaju do 30. juna, a proglašenje pet najboljih će biti na otvaranju Štrand Summer Festa u sredu 1. jula od 19 sati.

Za 5 najlepših tabloa glasaju korisnici društvene mreže Facebook kao i stručni žiri. Ovogodišnje kategorije i nagrade su:

1. Prvo mesto ( najviše glasova žirija ), nagrada za svakog u razredu su po 2 dvodnevne karte za Novosadski Oktoberfest 2021.
2. Drugo mesto ( najviše glasova publike ), nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za petak veče Novosadski Oktoberfest 2021.
3. Treće mesto ( najkreativniji tablo na osnovu odluke žirija ), nagrada za svakog u razredu su karte za "Room Escape" u Muzeju Vojvodine.
4. Četvrto mesto ( drugoplasirani tablo na osnovu glasova žirija ), nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za bioskop.
5. Peto mesto (drugoplasirani tablo na osnovu glasova publike ), nagrada za svakog u razredu su po 2 ulaznice za #BookTalk konferenciju. 

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još