NOVI ZAKON U JAPANU: Biciklisti plaćaju kaznu ako zvonjavom uznemiravaju ostale učesnike u saobraćaju

U Japanu, kao i u mnogim drugim zemljama, sve više se koristi bicikl, prevozno sredstvo koje je posebno u toku pandemije koronavirusa postalo jako popularno. Međutim, vlasti u Japanu su odlučile da pojačaju kaznenu politiku prema nesavesnim biciklistima.

Vlada je u utorak odobrila stupanje na snagu nedavno revidiranog Zakona o saobraćaju kojim su pooštreni propisi za bicikliste, s obzirom na nagli porast njihovog broja zbog pandemije koronavirusa.

Zakon će stupiti na snagu 30. juna, a u njemu će se naći novi propisi vezani i za nepažljive vozače automobila. Po novim propisima, između ostalog, zabranjuje se zvonjava koja uznemirava ostale bicikliste, nepotrebno kočenje i blokiranje biciklističke staze, koje su, na primer, u Tokiju poznate po zvojoj bezbednosti.

Biciklisti stari 14 i više godina biće obavezni da pohađaju kurs o bezbednosti u saobraćaju ukoliko dva puta u roku od tri godine prekrše pravila. Ukoliko ne upišu kurs, platiće kaznu od 500 evra.

Agencija Kjodo navodi da je prošle godine japanska saobraćajna policija registrovala više od 26.000 slučajeva opasnog ponašanja biciklista, od kojih je samo 328 prošlo kurs o bezbednosti.

Prošle godine zabeleženo je 80.000 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestovali biciklisti, a smrtno je stradalo 433 povređena.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još