POTVRĐENA RAZMENA RUSIJE I SRBIJE: Stranica Miroslavljevog jevanđelja za sedam Rerihovih slika

Ruska duma ratifikovala je sporazum sa Srbijom, prema kojem će biti omogućeno vraćanje 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju, u zamenu za sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha, koje se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, prenosi agencija "Tas".

Prema odredbama sporazuma, Rusija će vratiti Srbiji list Miroslavljevog jevanđelja koji je prenet u Rusku narodnu biblioteku 1883. godine, u okviru kolekcije episkopa Porfirija Uspenskog.

Srbija će zauzvrat u Rusiju vratiti sedam slika Nikolaja Reriha, koje se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Skupština Srbije usvojila je u januaru ove godine Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji.

Sporazum je postignut tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina 17. januara 2019. godine.

Miroslavljevo jevanđelje napisano je oko 1180. godine i predstavlja najstariji sačuvani srpski ćirilički rukopis i čuva se u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Oko 1845. godine arhimandrit Porfirije Uspenski otkrio je rukopis u manastiru Hilandar. Uzeo je jedan list i odneo ga u Rusiju.

Agencija "Tas" navodi da je sudbina Rerihovih slika bila nepoznata od 1941. do marta 2017. godine, kada je dopisnik te agencije otkrio platna u Narodnom muzeju u Beogradu.

Prema nekim podacima, Rerih je jednu sliku poklonio beogradskom muzeju, a ostale su donete u Srbiju u okviru izložbe posvećene njegovom delu.

Izbijanje Drugog svetskog rata sprečilo je vraćanje eksponata u Rusiju, prenosi "Tas".

Izvor: Tanjug
Foto: sr.wikipedia.org

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.