ZBOGOM POMORANDŽINOJ KORI: Vreme je za konačni obračun sa celulitom

Pravo je vreme da započnete bitku s "pomorandžinom korom" kako biste ovog leta rasterećeno mogli da uživate u kratkoj haljini. Nudimo vam savete kako da uz promenu određenih životnih navika počnete da se rešavate ove dosadne i uporne pojave.

Okej, možda još uvek ne možemo da razmišljamo o plaži i odmoru na moru, ali možemo da ovo leto provedemo na planini, jezeru i na bazenu. Svakako da su kratka haljina, suknja ili šorts poželjna graderoba tokom vrelih dana, a celulit, koji je sasvim uobičajena stvar, nije dobar saveznik tokom letnjih meseci.

Iako ga ima ga više od 90 odsto žena, i sasvim je prirodna i uobičajena pojava, ne podnosimo ga i želimo da ga se rešimo zauvek. No, najvažnije je početi s borbom na vreme, a to ne znači desetak dana pre godišnjeg odmora.

Hormoni – glavni krivac

Masne ćelije, zbog niza faktora, uspevaju da dopru do površinskog tkiva i nastanjuju se ispod kože, neravnomerno, praveći karakteristične neravnine koje mrzimo. U masnim ćelijama povećava se količina vode i masnoće tako da one pritiskaju okolne krvne i limfne sudove i dovode do poremećaja cirkulacije krvi. Zadržavaju se štetne materije, taloži se višak masnoće ispod kože, slabi vezivno tkivo i dolazi do karakteristične deformacija na koži.

Ovaj proces je "ženski" problem zbog posebnosti vezivnog tkiva i nije neuobičajeno dobiti ga već u pubertetu. Glavni krivac za pojavu celulita su hormoni, tačnije estrogen, insulin, prolaktin i katekolamin. Hormoni održavaju kožu čvrstom i elastičnom, ali i gomilaju masno i vezivno tkivo, regulišući cirkulaciju krvi i limfnog sistema.

Karakteristično je da estrogen kod žena započinje prirodno da opada sredinom dvadesetih godina, a posledica je lošija cirkulacija, oslabljene veze oko ćelija masti i manjak kolagena. Dakle, koža gubi elastičnost s godinama, a svaka nepravilnost uzrokovana nepravilno raspoređenim masnim tkivom postaje , nažalost, vidljivija.

Njegova vidljivost odnosno količina primetnosti veoma zavisi od životnog stila pojedinca. Samim tim, od toga zavisi i koliko će izgled pomoranžine kore biti vidljiv na našoj koži.

Limfna drenaža i masaža

S godinama loša telesna i limfna cirkulacija uzrokovaće upalne procese i otekline, ali i onemogućiti nastanak kolagena koji je ključan za lepu kožu. Limfna drenaža podstaknuće telo da izbaci toksine i poboljšati krvnu cirkulaciju. Višak vode iz tela, zahvaljujući ispravnoj anticelulit masaži i raznim dodacima za masiranje poput oklagija, masažera i rolera, postaće stvar prošlosti ako redovno masirate problematično tkivo i postepeno "razbijate" površinski sloj masnih ćelija.

Ručna masaža, maderoterapija, masažeri, ultrazvuk, struja, multipolarni talasi... U obilju ponude izaberite da li ćete sami masirati kritične delove uz masažere i rolere ili ćete se prepustiti profesionalcima i izabrati neki od popularnih tretmana u salonima.

Unos vode je ključan

Unos vode direktno je povezan s nastankom celulita – nakupljanje masnih naslaga i narandina kora direktno zavise od količine vode koju pijemo. Ona pomaže u izbacivanju toksina koji su odgovorni za stvaranje celulita, a sprečava nakupljanje viška vode u telu. Sličan učinak imaju i namirnice poput đumbira i kajenske čili papričice koje ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju cirkulaciju i povećavaju telesnu temperaturu, odnosno potrošnju energije.

Orašasti plodovi poput suncokretovih semenki bogati su raznim vitaminima, jačaju vezivna tkiva i podstiču brži metabolizam. Slično je i s jajima koja su bogati izvor proteina i držaće vas sitima duže zbog masti, minerala i vitamina poput govžđa, joda, cinka i B12 vitamina.

Fizička aktivnost

Nevezano za godine, dnevna sportska aktivnost u trajanju od samo 30 minuta učiniće veliku razliku koju ćete osećati. A suzbijanje celulita neizbježno je uz ciljane vežbe. Kardio treninzi podstiču gubljenje masnog tkiva i najvažniji su borac za zdravo telo.

Važno ih je kombinovati s vežbama snage jer će mišići cijelog tela postati snažniji i čvršći a njihov oblik definisan. Važno je da znate: što su mišići izgrađeniji, koža će biti zategnutija i elastičnija, a celulit će postati minimalan, vrlo verojatno skoro nevidljiv.

Delotvorni sastojci u proizvodima

Kozmetički proizvodi neće mnogo uraditi za vas ako ne unesete promene u stil života. Međutim, kofein, ženšen i cimet dokazano pomažu u borbi protiv celulita, a delotvorne kreme sadrže neke od ovih sastojaka.

U kombinaciji s pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i masažom, moguveoma pomoći u suzbijanju pomorandžine kore.

Izvor: Story.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još