Ostaju olakšice za subvencionisane kredite

BEOGRAD, 19. januara 2011. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je u sredu da će i u narednih šest meseci ostati olakšice manjeg izdvajanja devizne obavezne rezerve za banke koje budu odobravale subvencionisane kredite.

"Olakšica će se odnositi na subvencionisane kredite za likvidnost, trajna obrtna sredstva, izvozne poslove i investicije, u odnosu na njihovo stanje od 13. januara ove godine", rekao je Šoškić na konferenciji za novinare.

Guverner je istakao da će primenom nove odluke Izvšnog odbora NBS o utvrđivanju različitih stopa obavezne rezerve u zavisnosti od ročnosti obaveze, odnosno izvora finansiranja banaka, biti smanjena ukupna obavezna rezerva za 268 miliona evra.

Odlukom izvršnog odbora NBS deo dinarske osnovice na obaveze koje su oročene do dve godine stopa obavezne rezerve ostaje pet odsto, dok na dinarske izvore finansiranja banaka sa ročnošću preko dve godine neće biti obračunavata obavezna rezerva.

Šoškić je rekao da je centralna banka povećala referentnu kamatnu stopu sa 11,5 odsto na 12 odsto da bi obuzdala visoka inflatorna očekivanja. On je najavio da će centralna banka i ubuduće monetarnu politiku prilagođavati ispunjenju cilja da inflacija u 2011. godini bude 4,5 odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Pogledajte još