PLAVA SVETLOST POKREĆE PROCESE U KOŽI: Kakva opasnost nam preti sa ekrana?

Već se zna da dugo izlaganje plavoj svetlosti sa ekrana računara, tableta, televizora i mobilnih telefona, može da šteti očima. Plava svetlost je deo spektra vidljive svetlosti, a štetna je jer je kratkotalasna a ima visoku energiju. S obzirom na karakteristike postavlja se pitanje da li je i koliko štetna za kožu, pre svega lica i ruku.

Ako se emituje umereno, plava svetlost, čiji je izvor sunce, igra značajnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja, kaže dr Šari Marčbein, profesorka dermatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Njujorku. Reguliše takozvani cirkadijalni ritam koji podrazumeva ciklične promene u fizičkom, psihičkom i mentalnom funkcionisanju, koje se ponavljaju na svaka 24 sata. Pojednostavljeno rečeno, reguliše naš prirodni ciklus spavanja i budnosti. Osim toga, plava svetlost podiže raspoloženje, utiče na bolje pamćenje, koncentraciju, logičko rasuđivanje i druge kognitivne funkcije.

- Što se tiče kože, plava svetlost štetno deluje ukoliko se preterano izlažemo njenom uticaju. Doprinosi pojavi smeđih mrlja i tačkaste hiperpigmentacije na većoj površini kože, što je poznato kao melazma. Uzrokuje foto-starenje i raspad kolagena, vezivnog tkiva kože, pa je epilog pojava bora i opuštenost kože. Zapravo, pod uticajem plave svetlosti može doći do pojave slobodnih radikala u koži, koji neumitno ubrzavaju proces starenja - navodi dr Marčbein.

Šta tačno radi plava svetlost? Ona pokreće određene procese u koži, kao u slučaju melazme, i stimuliše je da proizvodi više pigmenta. Takođe, postoje dokazi da u trenutku kada plava svetlost prodire u kožu, nastaju reaktivna dešavanja koja izazivaju oštećenja DNK. Da se ovako nešto dešava pokazuje upala, raspad zdravog kolagena i elastina, kao i pojava hiperpigmentacije.

A kada je reč o delovanju plave svetlosti sa digitalnih uređaja, profesorka Marčbein kaže:

- Što više vremena koristimo ove uređaje, veći je rizik od preuranjenog foto-starenja kože. Ona ranije počinje da gubi elastičnost, na njoj se javljaju neuobičajene bore, kao i hiperpigmentacija. Sve to može da se dogodi ako kontinuirano mnogo vremena provodimo sa digitalnim aparatima, a pre svega držimo mobilni telefon na obrazu. Nažalost, još ne može da se precizira posle koliko sati rada na računaru, igranja video-igrica ili telefoniranja se prelazi granica štetnog delovanja plave svetlosti.

Njujorška doktorka kaže da je obavljeno svega nekoliko detaljnih istraživanja o tome šta se dešava u slučaju akumuliranog izlaganja plavoj svetlosti sa ekrana. Ali, kod priličnog broja korisnika mobilnih telefona, na strani lica gde ih prislanjaju, primetna je hiperpigmentacija u vidu melazme, dok se ranije najčešće javljala na centralnim delovima obraza, oko jagodičnih kostiju.

Mrlje posle akni

- Tamne mrlje kao posledica akni često su u gorem stanju na onoj strani lica na kojoj osoba drži mobilni telefon. Izgleda da u ovim slučajevima telefon "šalje" u kožu visok nivo plave svetlosti. Istovremeno, ekran računara ne bi trebalo toliko da nas zabrinjava, jer sedimo na određenoj udaljenosti od njega - kaže dermatolog Loreta Kiraldo, specijalista za negu kože iz Majamija.

Tamnija postavka

- U ponudi je sve više proizvoda za zaštitu kože od plave svetlosti, koji deluju tako što blokiraju talasne dužine velike energije, koju emituje sunce i digitalni ekrani. U budućnosti će nas većina krema za sunčanje, osim od UVA i UVB zraka, štititi i od plave svetlosti. Ono što zasad možemo da učinimo jeste da smanjimo nivo osvetljenja na ekranu za 50 odsto ili da pređemo na tamniju postavku kako bismo sprečili oštećenje kože. Naravno, vodeći pritom računa da ekran ne zatamnimo previše. U suprotnom, naprezaćemo oči. Što se tiče mobilnih telefona, izbegavajte da ih prislanjate na lice. Tako ćete izbeći hiperpigmentaciju - ističe Loreta Kiraldo.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još