Bogojavljenje obeleženo plivanjem za časni krst

BEOGRAD, 19. januara 2011. (Beta / Fonet (old_image)) - Vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) u sredu su proslavili Bogojavljenje, praznik koji se tradicionalno obeležava plivanjem za časni krst u brojnim mestima u Srbiji.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih verskih praznika. Od pre desetak godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

U brojnim mestima u Srbiji nakon bogojavljenskih liturgija u crkvama i litija, upriličeno je i plivanje za časni krst. Plivalo se na temperaturi vazduha od oko tri stepena. Krst je zapravo zaleđena prošlogodišnja sveta vodica iz crkvi a težak je oko 15 kilograma.

Učenik četvrtog razreda gimanzije u Obrenovcu Nikola Banković u sredu je prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta na beogradskoj Adi Ciganliji. Banković je bio prvi u konkurenciji 57 plivača, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi borilačkog udruženja "Svibor". Bogojavljenski krst i plašt pobedniku je uručio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Vađenje Bogojavljenskog krsta u Beogradu je organizovano i na Zemunskom keju i na ušću Save u Dunav.

U Nišu je prvi do časnog krsta doplivao Pripadnik žandarmerije Saša Simic (34). Za časnim krtsom u Nišavi je plivalo 19 ljudi, među njima i penzioner star 60 godina. Profesor fizičkog iz Pirota Nemanja Cvetković (25) je prvi doplivao do časnog krsta u Nišavi kod "Golemog mosta" u centru Pirota.

Za časni krst plivalo se i u Valjevu, Banji Vrujci, Lazarevcu, Šapcu, Čačku.

Pogledajte još