Nove termoelektrane 2014.

Na tenderu će moći da učestvuju samo ugledne firme iz oblasti elektroenergetike

Elektroprivreda Srbije spremna je da raspiše tendere za izgradnju dve nove termoelektrane, ukupne snage 1.400 megavata, na lokacijama TE "Nikola Tesla" − treći blok i "Kolubara B", od kojih 700 megavata treba da do 2020. podmiri rast potrošnje struje, koji je u Srbiji na nivou od oko četiri odsto godišnje, dok će preostalih 700 megavata biti usmereno na pokrivanje snage onih elektrana koje su stare više od 40 godina i energetski neefikasne. 

Kako saznajemo u EPS−u, predlog za koncept prikupljanja sredstava za njihovu izgradnju već je poslat vladi, a zatim sledi raspisivanje poziva za kvalifikaciju strateškog partnera. Uslov će biti da je reč o uglednim firmama iz oblasti elektroenergetike koje u svom sastavu imaju proizvodnju uglja i struje, a nakon kvalifikacije biće poslat javni poziv za dostavljanje ponuda. Dve nove termoelektrane, kako nam je rečeno, nalazile bi se u zajedničkom vlasništvu Elektroprivrede Srbije i budućih partnera, s tim što će EPS, najverovatnije, biti manjinski vlasnik novih kapaciteta, koji bi u njih uneo postojeći kapital na tim lokacijama, infrastrukturu i nekretnine, dok bi partneri doneli novac. Nove termoelektrane imale bi ugovor sa EPS-om o isporuci električne energije u narednih 15 godina, a bio bi potpisan i ugovor o isporuci uglja za nove elektrane s rudarskim basenom "Kolubara". 

U EPS−u se nadaju da bi ugovori s novim partnerima mogli da budu zaključeni u toku sledeće godine, izgradnja bi započela 2009, a novi kapaciteti, u koje će biti uloženo 1,5 milijardi evra, bili bi sagrađeni 2014. godine. Ova cifra ne obuhvata ulaganje u rudnike uglja, a da bi Srbija imala dovoljno uglja za postojeće i nove termoelektrane, EPS u svoje kopove uglja treba da uloži između 700 i 800 miliona evra u narednih nekoliko godina, od čega će između 150 i 180 miliona biti usmereno u eksproprijaciju naselja Vreoci za otvaranje novih kopova, gde se nalazi oko pola milijarde tona uglja. 

Kao logičan nastavak priče o razvoju nadovezuje se i prelazak EPS-a preko Drine. Reč je o dugo najavljivanom projektu izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela" u saradnji s Republikom Srpskom, koji podrazumeva podizanje dve hidroelektrane, ukupne snage 250 megavata. U EPS-u ističu da je još rano za prognoze, ali da početak gradnje može da se očekuje 2009. Ogroman novac ulaže se i u podizanje snage postojećih kapaciteta i na taj način vrednost EPS-a je u poslednjih nekoliko godina znatno uvećana, tvrde u ovom javnom preduzeću.

("Pregled")

Pogledajte još