Traže pomoć šefa Evropske komisije

BEOGRAD, 20. januara 2011. (Beta) - Društvo sudija i Udruženje tužilaca i zamenika tužilaca Srbije uputili su pismo predsedniku Evropske komisije Žoze Emanuel Barozu, u kome su izrazili neslaganje stručne javnosti sa setom izmena pravosudnih zakona u Srbiji.

U pismu je ocenjeno da je set izmena pravosudnih zakona, usvojenih krajem decembra, u suprotnosti sa načelima vladavine prava i da produbljuje probleme nastale zbog sistemskih grešaka u sprovođenju reforme pravosuđa.

Dva udruzenja Baroza su pozvala da razjasni da li Evropska komisija zaista podržava te zakonske zahvate, ocenivši "posebno zabrinjavajućim" obrazloženja ministarke pravde i potpredsednika Vlade Srbije zaduženog za evropske integracije da izmene zakona imaju podršku evropskih institucija.

Oni su tražili da predsednik Evropske komisije primi predstavnike stručne javnosti u Srbiji, kao i Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL) i zamolili ga da pokloni posebnu pažnju primedbama koje su iznete na račun novih zakonskih rešenja.

Pogledajte još