Tužilaštvo u Osijeku: Nema osnova za gonjenje Purde

ZAGREB, 20. januara 2011. (Beta) - Tužilaštvo u Osijeku saopštilo je u četvrtak da neće tražiti izručenje hrvatskog veterana Tihomira Purde koga Srbija tereti za ratne zločine 1991. godine, jer je utvrđeno da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja.

Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku je na svojoj internet stranici objavilo da je posle uvida i istražnih radnji utvrdilo da nema osnova za preduzimanje krivičnog postupka protiv Tihomira Purde.

Purda je uhapšen 5. januara na granici Hrvatske s BiH na osnovu poternice Srbije, a nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Zenici.

"Kako ne postoji zakonska osnova za pokretanje krivičnog gonjenja u Republici Hrvatskoj, tako Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde o čemu je uz dostavljanje rezultata sprovedenog uvida i istražnih radnji obavešteno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije", piše u saopštenju.

Podseća se da je to tužilaštvo, na osnovu Sporazuma srpskog i hrvatskog tužilaštva o saradnji u gonjenju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, dobilo kopiju spisa protiv Tihomira Purde zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Srbija je ranije najavila da će tražiti Purdino izručenje ukoliko to ne učini Hrvatska.

Pogledajte još