Rezolucija isključuje pregovore o statusu i podeli

BEOGRAD, 21. januara 2011. (Beta) - Amandman stranke zelenih na Rezoluciju o evropskim integracijama Srbije, kojim se Srbija poziva na dijalog sa Kosovom bez aludiranja na nove pregovore o statusu ili o podeli je izmenjen tako što je izbačena reč podela, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Kacin je dnevnom listu "Politika" od petka rekao da je tražio da se izbaci reč podela, jer je bila nepotrebna pošto niko iz Srbije nikada zvanično nije predložio podelu Kosova.

"Smatrao sam da je pominjanje reči 'podela' nepotrebno i suvišno jer niko iz Srbije nikada zvanično nije predložio podelu, pa bi bilo nekorektno da se ta reč našla u Rezoluciji Evropskog parlamenta", rekao je on.

Kacin je istakao da Rezolucijom Evropskog parlamenta o Srbiji nije predviđeno otvaranje pitanje statusa i eventualne podele Kosova u razgovorima Beograda i Prištine. Kacin je naveo da se izostavljanjem reči podela želela izbeći konfuzija, jer ni iz Prištine niko nikada nije pominjao podelu Kosova.

"Rezolucija je sada sasvim jasna", naglasio je Kacin i dodao da ona "odražava veliko i opšte raspoloženje EU da podrži sve pozitivne korake Srbije prema EU, ali i da prijateljski skrene pažnju na probleme koji moraju biti rešeni".

Pogledajte još