Miladin Kovačević nije svedočio jer je otišao u zatvor

BEOGRAD, 21. januara 2011. (Beta) - Osuđeni Miladin Kovačević nije u petak svedočio na suđenju bivšim konzulima u Njujorku, jer je u četvrtak sproveden na izdržavanje kazne od dve godine i tri meseca zatvora, na koju je osuđen zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom studentu.

O tome je u petak otac Miladina Kovačevića, Petar, obavestio sudiju Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivanu Ramić. Pred tim sudom se vodi postupak protiv bivšeg konzula i vicekonzula Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića, optuženim da su zloupotrebom službenog položaja pomogli Kovačeviću da napusti SAD.

Petar Kovačević svedočio je da je o "događaju" saznao dva-tri dana kasnije od Miladinovih drugova koji su mu javili da je uhapšen. "Imao je pravo na univerzitetskog pravnika u SAD ali tu pravnu pomoć nije dobio, izbačen je sa univerziteta i iz košarkaškog tima i protiv njega je počela kampanja u američkim medijima", rekao je Petar Kovačević.

On je dodao da je stupio u vezu sa konzulatom u Njujorku i zamolio da pomognu Miladinu "jer se ne radi o kriminalcu, već o ozbiljnom i poštenom momku". Petar Kovačević je rekao da je veći deo novca za kauciju uplatio na žiro račun konzulata "sa svrhom na Miladina Kovačevića", a drugi deo novca su obezbedili njegovi drugovi.

Prema njegovim rečima, Milošević je te pare odneo u sud.

Kovačevićev otac je naveo da su Miladinove stvari ostale u sobi u kojoj je živeo, koja je posle njegovog hapšenja zapečećena, te pretpostavlja da je i pasoš ostao u toj sobi.

Milošević i Nenadović su optuženi da su zloupotrebom službenog položaja izdali privremenu putnu ispravu Miladinu Kovačeviću i na taj način mu pomogli da napusti SAD gde se protiv njega vodio postupak pošto je u maju 2008. godine u Bostonu brutalno prebio i teško povredio američkog studenta Brajana Stajnhauera.

Pogledajte još