Pomen žrtvama fašističke racije u Novom Sadu

NOVI SAD, 21. januara 2011. (Beta) - Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je u petak, na pomenu žrtvama Novosadske racije, da je sveta dužnost Novosađana da se poklone senima 1.300 sugrađana koje su fašisti mučki ubili i pod led Dunava bacili u zimu 1942. godine.

"Ne smeju se zaboraviti zločini kada god da su počinjeni, niti se smeju oprostiti, posebno u multietničkim i višenacionalnim sredinama kao što je naša", rekao je Pavličić građanima okupljenim na Keju žrtava racije.

Gradonačelnik Novog Sada je ocenio da trajno sećanje na žrtve racije "treba da posluži slobodi i miru, razvoju demokratije i evropskim vrednostima za koje se zalažemo".

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel rekao je da, "ako bismo pokušali iz ptičje perspektive da sagledamo šta se toga dana dogodilo, bila bi nas sramota i da preletimo ovim prostorom".

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve nisu prisustvovali pomenu zbog, kako su naveli, "nepoštovanja dogovora o načinu molitvenog obeležavanja, prećutnog ukidanja Komisije za obeležavanje i učestalog jednostranog menjanja datuma podsećanja na Novosadsku raciju". Eparhija bačka je odlučila da pomen organizuje samostalno 23. januara.

Pogledajte još