Odbor za evropske integracije podržao rad Vlade na Upitniku

BEOGRAD, 21. januara 2011. (Beta) - Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije u petak je većinom glasova prihvatio zaključak kojim podržava napore Vlade Srbije da što pre utvrdi odgovore na Upitnik Evropske komisije i dostavi ih Komisiji, ali su poslanici opozicije izrazili rezerve u pogledu sadržaja tih odgovora.

Sastanak je obeležila rasprava o tome da li se odgovorima i Upitnikom implicira nezavisnost Kosova, a poslanici opozicije su zamerili Vladi i to što je isuviše kasno dostavila odboru radnu verziju odgovora, te, kako su rekli, nisu imali vremena da ih prouče.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić je, predstavljajući u Odobru radnu verziju odgovora, rekao da je Srbija jedina zemlja u kojoj je organizovana ovakva debata jer Vlada želi dijalog i što širi konsenzus o evro-integraciji.

Đelić je rekao da će, pošto odgovori u ponedeljak budu predstavljeni i u Savetu za evropske integracije, sugestije Skupštine i drugih institucija biti razmotrene, da će ih razmatrati odbori, a zatim će Vlada prihvatiti zvaničnu verziju odgovora.

Najavio je da će sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i direktorkom kancelarije za evropske integracije Milicom Delević uručiti odgovore 31. januara u Briselu komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu.

Pogledajte još