Duško Gojković i "Jazz Connection"

Prepuna sala Pozorišta na Terazijama i skoro svečarska atmosfera koja je pratila koncert Duška Gojkovića i Jazz Connection benda ulivaju optimizam i nadu da, bar kad je džez muzika u pitanju, dolaze bolja vremena. Ovaj događaj je logičan kraj burne sezone festivala po Srbiji i gostovanja najpoznatijih svetskih džez muzičara, jer nikako ne smemo zaboraviti svoje internacionalno priznate umetnike. Prepoznavanje sopstvenih vrednosti mora biti prioritet svakog naroda i pametne kulturne politike. Zahvaljujući mudrosti i velikom entuzijazmu ljudi okupljenih oko Prototima iz Beograda, prvenstveno neumornog Vladislava Tomanića, svaki boravak Duška Gojkovića u Beogradu spontano prerasta u praznik dobre muzike.

Jazz Connection, 11 poznatih i već dokazanih muzičara s naše scene, jeste bend u usponu. To su muzičari srednje generacije, čija imena izazivaju respekt poput, Ljubiše Paunića (ovoga puta na bariton saksofonu), Aleksandra Jaćimovića, Kristijana Mlačka, Ivana Ilića, Fredija Stanisavljevića, Marka Đorđevića, Vlade Krnetića, Vasila Hadžimanova, Milana Pavkovića, Dušana Ivaniševića, ali i odličnog tromboniste Bodina Draškocija, pozajmljenog iz Beogradske filharmonije.  Postava "smanjenog big benda" predvođena trubačem Markom Đorđevićem, za ovu priliku je na repertoar stavila Gojkovićeve aranžmane. Formacija tri trube, tri saksa, dva trombona i ritam sekcija ima velike izražajne mogućnosti, što su momci iz Jazz Connection benda pametnim izborom numera i dokazali. Duškovi aranžmani, pisani u raskošnom mejnstrim maniru, zvuče moćno. U bendu su odlični solisti, sposobni da se prilagode svakom stilu, ali muzika Duška Gojkovića im je očigledno u krvi. Kada je "tata" izašao na scenu i zasvirao onako kako samo on ume, bilo je jasno da je za njim ostao dubok i prepoznatljiv trag na domaćoj sceni. Majstorski, sa sebi svojstvenom stilskom perfekcijom, Duško je opušteno ređao poznate numere: Quo Vadis Samba, Down Town Talk, Samba Tzigane, Woody"s WhistleInga, Tokyo Shuffle Blues... Publika je posebno pozdravila baladu posvećenu Majlsu Dejvisu - Five O"clock in the Morning i najčuveniju Gojkovićevu numeru - In a Sign of Libra. Ova predivna balada je prava lična karta našeg velikog trubača, najvernija slika umetničke prefinjenosti, elegancije i lepote njegove muzike.

U znaku iste rafiniranosti bila je i publika, neki fini svet različitih godina, koji je došao da pozdravi našeg istinskog velikana. 

Pogledajte još