Premijer Srbije: Niko nije zaštićen od zakona

BEOGRAD, 21. januara 2011. (Beta) - Vlada Srbije je odlučna u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i niko ko je u sukobu sa zakonom nije zaštićen bez obzira na kojoj je funkciji, poručio je u petak uveče premijer Srbije Mirko Cvetković na svečanosti povodom 200 godina od osnivanja ministarstva unutrašnjih poslova Srbiej.

"Interes Srbije je trajni mir u ovom delu Ervope i mi smo opredeljeni da sve otvorene probleme rešimo na civilizovan način kroz dijalog", rekao je Cvetković u u beogradskom Sava centru i istakao da su pred Vladom i MUP-om novi zadaci u borbi protiv kriminala i korupcije.

Premijer ocenio i da Srbija "postaje stub stabilnosti i pokretač brojnih procesa saradnje u regionu".

"Naš cilj je da probleme ne ostavljamo svojoj deci već da ih rešimo i da to bude naš zalog za stabilnu budućnost", rekao je Cvetković na svečanosti povodom dva veka MUP-a kojoj su prisustvovali ministri i drugi državni funkcioneri, kao i strane diplomate.

Cvetković je rekao i da će Vlada Srbije ulagati "značajna sredstva u podizanju kapaciteta MUP-a" kako bi stvorila efikasan sistem zaštite građana po najvišim evropskim standardima.

Na istoj svečanosti, srpski patrijarh Irinej rekao je da je za rešenje problema u društvu, pored primene zakona, potrebno i "oživiti vekovne, duhovne moralne vrednosti".

"U prvom redu imamo na umu prosvetu, obrazovanje mladih", rekao je patrijarh i dodao da je potrebno ojačati instituciju porodice, jer bez nje, kako je naveo, nema ni reda u državi ni nade u bolju budućnost.

Povodom dva veka MUP-a Srbije, MUP je dodelio zlatne plakete predsedniku Srbije Borisu Tadiću, generalnom sekretaru Interpola Ronaldu Noblu i direktoru Europola Robu Vajnrajtu.

Pogledajte još