Kredit KfW 67 miliona evra

Nemačka jedan od najvećih donatora − u poslednjih sedam godina Srbiji dodeljeno 470 miliona evra

U Vladi Srbije juče je potpisan Zapisnik o razvojnoj pomoći Nemačke Srbiji za 2007. godinu, vrednoj oko 66,8 miliona evra, a ova sredstva namenjena su pre svega projektima za povećanje energetske efikasnosti, odnosno za racionalizacije u korišćenju energije, zatim rehabilitaciju sistema vodosnabdevanja i razvoj infrastrukture koji bi trebalo da osigura održiv razvoj uz unapređenje privatnog sektora. Sredstva razvojne pomoći prioritetno su namenjena srednjim i manjim opštinama, pre svega manje razvijenim, pa će deo tih para biti iskorišćen i kao podrška većoj fiskalnoj efikasnosti kroz decentralizaciju u ovoj oblasti. 

Potpise na ovaj protokol stavili su ministar finansija dr Mirko Cvetković i predstavnici nemačke vlade Kristin de Baros Said iz Saveznog ministarstva za ekonomske odnose Nemačke i nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas. Nemačka je jedan od najvećih donatora u Srbiji, istakao je Cvetković, naglašavajući da je ova zemlja u poslednjih sedam godina uložila oko 470 miliona evra u energetiku, razvoj komunalne infrastrukture u lokalnim zajednicama i u finansijski sektor. I ove godine prioriteti su povećanje energetske efikasnosti, rehabilitacija vodosnabdevanja, te održiv ekonomski razvoj, posebno kroz dalje unapređenje privatnog sektora, a deo sredstava i kao tehnička pomoć namenjen je povećanju fiskalne efikasnosti u opštinama. Kako je objasnio dr Cvetković, pretežan deo ovih sredstava čini finansijsku pomoć koja se realizuje kroz kredite preko razvojne banke KfW, a u okviru nje najveći deo − 50 miliona evra zajma namenjeno je energetici, dok je osam miliona za rehabilitaciju sistema vodosnabdevanja. 

Kao posebnu pogodnost dr Cvetković je ocenio i mogućnost da Srbija ubuduće konkuriše za projekte i koristi sredstva regionalnih fondova. Pokazalo se da Srbija ima razvojne i administrativne kapacitete za približavanje Evropi, rekao je ambasador Mas, podsećajući da je težište i ove razvojne pomoći na opštinama koje su najbliže građanstvu i najbolje znaju šta je građanima i najpotrebnije. Težište će i ubuduće biti na ekološki prihvatljivom snabdevanju električnom energijom, kao i na jačanju konkurentnosti srpske privrede. Kristin dr Baros Said ocenila je da Nemačku sa Srbijom povezuje duga i tradicionalno veoma dobra bilateralna saradnja, a cilj i ovog najnovijeg protokola je da joj se pomogne u njenom putu ka EU.

("Pregled")

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.