Mišković: Čeda Jovanović od otmice uzeo pet miliona maraka?

Predsednik kompanije "Delta" Miroslav Mišković zatražio je juče od lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da odgovori da li je bio umešan u njegovu otmicu u aprilu 2001. godine i da li je uzeo deo novca od iznuđenog otkupa. Mišković, koji se pismom dostavljenom medijima po prvi put oglasio u vezi s tim događajem, rekao je da ga je otela "grupa policajaca i mafijaša koji su, gotovo bez izuzetka, imali službene značke Državne bezbednosti još iz Miloševićevog vremena". 

Mišković je, kako kaže, odlučio da progovori o svojoj otmici podstaknut tekstom u jučerašnjem listu "Kurir", u kome se, na osnovu neimenovanog policijskog izvora, tvrdi da je Jovanović uzeo pet miliona evra od iznosa plaćenog otmičarima. Predsednik "Delte" je, kako se navodi u pismu, s nevericom primio svojevremene tvrdnje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića da Jovanović osobe koje su odgovorne za njegovu otmicu često posećuje u zatvoru i radi na njihovom oslobađanju. Izlazak pripadnika zemunskog klana iz pritvora Mišković je, kako kaže, shvatio kao upozorenje i zato je odlučio da ne govori o svojoj otmici. 

"Taj događaj, njihov izlazak na slobodu i pored 75 krivičnih prijava, i pored moje otmice, shvatio sam kao direktnu poruku da moje tamničenje i dalje traje, da sam talac mafije i vlasti, da oni mogu, kad god požele, da me nekažnjeno vrate u šaht, dođu po moju porodicu, po moju kompaniju, kuću. Tada sam rešio da zaćutim", navodi se u Miškovićevom pismu. Mišković je, kako dodaje, o otmici lično razgovarao s pokojnim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem, koji mu je iskazao ogorčenost zbog Jovanovićevih veza s kriminalcima. 

"Ja sam svedok njegovog ogorčenja što ne uspeva − ni kaznama, ni pretnjama, ni prekidom prijateljstva i kontakata − da sebi bliskog, mladog saradnika odmakne od mafije. Ime tog ortaka mafije je danas stavljeno pred porotu celokupne srpske javnosti", navodi Mišković. Direktor "Delte" na kraju pisma poručuje da ga više niko i nikada neće otimati i reketirati, a od Jovanovića traži da odgovori da li su napadi LDP-a na njega još jedan pokušaj iznude. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još