Kina razvila stelt proucavanjem oborenog F-117 u Srbiji

BRISEL, 23. januara 2011. (Beta-AP) - Kinezi su za razvoj svog novog stelt borbenog aviona visoke tehnologije po svemu sudeći iskoristili saznanja stečena pri ispitivanju američke "nevidljive" letelice F-117, oborene iznad Srbije tokom NATO bombardovanja 1999, ocenili su za agenciju AP balkanski vojni zvaničnici i drugi stručnjaci.

Kineski zvaničnici nedavno su prikazali novi borbeni avion koga je veoma teško detektovati na radaru, a koji bi mogao ozbiljno da ugrozi američku dominaciju u domenu vazduhoplovne industrije. Radi se o dvomotorcu nazvanom "čengdu" J-20, koji je prvi let imao 11. januara.

Pomenuti američki F-117 najthok (noćni soko) bio je prvi svetski stelt borbeni avion, napravljen 70-tih prošlog veka u velikoj tajnosti, a njegova upotreba je počela 1983. godine.

U martu 1999. godine srpska vojska je protivvazdušnom raketom uspela da obori jedan F-117 iznad atara sremskog sela Buđanovci, dok se pilot katapultirao i spasao. To je bilo prvi put u istoriji da je jedan "nevidljivi" avion uopšte pogođen. Američki Pentagon je verovao da je do toga došlo kombinacijom dobre taktike i "čiste sreće".

"Prema našim obaveštajnim podacima u to vreme, kineski agenti su špartali oblašću po kojoj su se rasuli delovi F-117, i kupovali njegove delove od lokalnih poljoprivrednika", rekao je šef hrvatskog generalštaba tokom NATO bombardovanja Srbije, admiral Davor Domazet-Lošo.

Pogledajte još