STRUČNJACI DALI ODGOVORE: Šta sve treba da znate pre nego što na lice stavite masku?

Nošenje maske je samo jedna od mera, zajedno sa pranjem ruku i socijalnom distancom, u pokušaju obuzdavanja pandemije koronavirusa, a posebno je korisna u sprečavanju širenja zaraze, jer postoji dosta osoba koje su se nehotice zarazile, ali nemaju nikakve simptome i ne znaju da su bolesne. Dakle, maska je sredstvo pomoću kojeg se sprečava da osobe koje su zaražene kovidom-19 prenose virus drugim ljudima jer ona ne štiti osobu koja je nosi već smanjuje rizik da se druge osobe zaraze.

Martin Meki, profesor Evropskog javnog zdravlja na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu i drugi stručnjaci odgovorili su za "Gardijan" na najčešća pitanja o zaštitnim maskama.

Gde treba nositi masku?

Masku treba nositi u zatvorenom prostoru. Rizik od prenošenja virusa napolju je nizak, dok je veliki u zatvorenim prostorijama gde se vazduh ne filtrira, posebno tamo gde ljudi glasno govore, viču ili pevaju.

Koju vrstu maski izabrati?

Ona koja pruža maksimalnu zaštitu za korisnike jeste jednokratna maska sa ventilom koji filtrira vazduh. Ali s obzirom na to da je njihova proizvodnja teža važno je takve maske obezbediti za zdravstvene radnike koji su u kontaktu sa zaraženim pacijentima. Za građane su dobre maske od platna. Nema mnogo podataka o njihovoj efikasnosti, ali bolje nositi i takve maske nego nikakve.

Koliko puta možemo nositi masku za jednokratnu upotrebu?

Hirurške maske treba zaista nositi samo jedanput. S druge strane, maska od platna može imati bolji upijajući materijal i može se koristiti koliko god puta želite.

Da li su maske napravljene kod kuće efikasne?

Gotovo svaki način prekrivanja lica je efikasan u sprečavanju kapljica da izađu iz vaših usta. Nema dokaza da će nošenje maski sprečiti da dobijete virus, ali će pomoći da ga vi ne prenesete drugima.

Od kog materijala napraviti masku?

Svaka vrsta usko tkane tkanine je dobar izbor, što je čvršće tkana to je bolje. Preporučujem korišćenje pamuka od 600 navoja, na primer stvari poput posteljine visokog kvaliteta.

Da li se može koristiti šal?

Ne, ali ukoliko nemate maske bolje i šal nego ništa. Bilo je nekih sugestija da šalovi nisu dobri, jer imaju dosta rupa.

Koliko slojeva treba da ima maska?

Svetska zdravstvena organizacija savetuje minimum tri, mada četiri sloja mogu biti i do sedam puta efikasnija. Problem može da predstavlja to što više slojeva otežava disanje, zbog toga predlažem dva sloja tkanine sa umetnutim filterom između njih.

Koliko čiste moraju da budu ruke pre nego što dodirnemo masku?

Pre nego što stavite masku operite ruke. Dodirnite samo elastične kaiševe, pokušajte da izbegnete da pipate područje maske.

Kako sprečiti da se naočare zamagle?

Potopite naočare u sapunicu i ostavite ih da se same osuše stvarajući tanak sloj na staklima. Kada se naočare osuše prebrišite ih mikrofiber krpom i na taj način ćete stvoriti zaštitni sloj koji neće dozvoliti da se stvori para.

Da li bi trebalo menjati masku tokom dana?

Za većinu nas bi jedna maska dnevno trebalo da bude dovoljna. Ako radite teške poslove i dosta se znojite onda bi trebalo da je promenite kad postane vlažna. Jednom kad postane vlažna maska više neće biti efikasna.

Koliko često treba prati masku?

Tretirajte masku kao čarape ili donji veš, a idealno bi bilo da je perete vrućom vodom. Dobro je imati rezervnu masku tako da dok jednu perete drugu nosite za to vreme.

Kako naterati decu da nose maske?

U našoj kući nosimo masku kao nešto što je zabavno i uzbudljivo, pustili smo da naša ćerka odabere kakvu boju maske želi. Razgovarali smo o tome da je koronavirus bolest od koje može da se razboli, a da bismo čak mogli da je prenesemo i baki ako ne nosimo masku. Proverite da li imate masku koja odgovara deci i koja je udobna.

Da li treba nositi masku kada idemo u nečiju kuću?

Ako se radi o dobro provetrenoj kući to možda nije potrebno. Ali, uglavnom, ako ste u zatvorenom prostoru ostanite na dva metra udaljenosti i nosite masku, to će sprečiti širenje virusa.

Ko ne bi trebalo da nosi masku?

Vlada u Engleskoj saopštila je da deca mlađa od tri godine ne bi trebalo da nose maske, a u Škotskoj mlađa od pet. U Engleskoj su deca mlađa od 11 godina izuzeta od obaveznog nošenja maski, a u Severnoj Irskoj deca mlađa od 13 godina. Pored toga, maske ne treba da nose osobe koje imaju problema sa disanjem, osobe sa invaliditetom koje ne mogu same da stave ili skinu masku. Ako putujete sa nekim ko se oslanja na čitanje sa usana, od vas se ne traži da nosite masku.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još