SLOBODNI KREVETI SAMO U ARENI: Beogradske bolnice pune, pacijenti se šalju u Smederevo, Požarevac i Mladenovac

Zbog sve većeg broja zaraženih virusom korona i popunjenosti bolničkih kapaciteta, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da su bolnički kapaciteti u Beogradu puni i da se pacijenti sada šalju u bolnice u Smederevu, Požarevcu i Mladenovcu.

U Beogradu je, kaže Lončar, slobodna sa krevetima samo privremena bolnica u Areni, te podsetio da je ona prima pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

Bolnice u Šapcu i Čačku većim delom će biti kovid bolnice, "Čigota" na Zlatiboru prelazi na kovid sistem, i biće otvorene dve nove, privremene bolnice u Kragujevcu i Nišu.

Lončar je na vanrednoj konferenciji u Vladi Srbije rekao novinarima da se razmatra da se i privremene bolnice opreme kiseonikom, iako za tim, ističe, u martu i aprilu nije bilo potrebe.

Apelovao je na građane da budu odgovorni i da se pridržavaju mera, jer stanje u bolnicama, kaže, pokazuje da u prethodnom periodu nismo bili odgovorni i nismo promenili navike.

- Nadam se da je ovo momenat kada će naši građani shvatiti, da li to žele ili ne, da moraju da promene navike - rekao je Lončar.

Preporučio je građanima da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji ne okupljaju ni na zatvorenom ni na otvorenom prostoru, jer postoji veliki rizik od zaraze.

- Da li smo bili odgovorni, to će pokazati broj zaraženih, broj pacijenata u bolnicama i broj preminulih u narednom periodu - ukazao je Lončar, a prenosi Tanjug.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovila je da će država uskoro početi gradnju novih kovid bolnica, kako bi zdravstveni sistem bio spreman za jasen.

Navodi da će kapaciteti tih bolnica biti oko 1.000 i 1.500 ležajeva.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još