U SE iduće nedelje četiri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji

STRAZBUR, 24. januara 2011. (Beta) - Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) počinje danas zimsko zasedanje na kojem će, između ostalog, razmatrati predlog rezolucije o trgovini ljudskim organima na Kosovu i još tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji.

Parlamentarcima SE u sredu će se obratiti i predsednik Srbije Boris Tadić, a na skupštini treba da govore i predsednik Turske Abdulah Gul, predsednik Rumunije Trajan Basesku i premijer Albanije Salji Beriša, kao i ministar spoljnih poslova Turske Ahmed Davutoglu, u funkciji predsedavajućeg Komitetu ministara SE.

PS SE će u utorak 25. januara razmatrati nacrt rezolucije Dika Martija u kojoj se pozivaju međunarodna zajednica i vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani da uspostave pravne i druge mehanizme kako bi se do rasvetlili zločini i trgovina ljudskim organima tokom i posle sukoba na Kosovu i kaznili počinioci.

Dan kasnije, kada će se PS obratiti Tadić, na dnevnom redu su nacrti tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji - "Zaštita svedoka kao temelj pravde i pomirenja na Balkanu" izvestioca Žan-Šarla Gardeta, "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije" izvestioca Pjetra Marcenara i "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" izvestioca Miljenka Dorića.

Tokom zimskog zasedanja od 24. do 28. januara Parlamentarne skupštine SE razmatraće i rezolucije o zaštiti novinarskih izvora, smrtnoj kazni i zaštiti raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta.

Na dnevnom redu zimskog zasedanja PS SE u Strazburu naći će se i rezolucije o zaštiti izbeglica i migranata u slučajevima izručivanja i proterivanja, položaju žena u ruralnim sredinama, preventivnoj zdravstvenoj zaštiti.

Pogledajte još