Tačijevi najbliži saradnici imaju boravak u Švajcarskoj

BERLIN/BERN, 24. januara 2011. (Beta) - Švajcarski Savezni ured za migraciju potvrdio je, kako navode mediji, da najbliži saradnici predsednika vlade Kosova Hašima Tačija - Azem Silja i Kadri Veseli, imaju boravišnu vizu sa dozvolom nastanjivanja u Švajcarskoj.

Taj dokument im omogućava putovanje bez vize u evropske zemlje i dobijanje švajcarskog državljanstva. To je, piše švajcarski dnevnik na nemačkom jeziku "Zontagscajtung", "u suprotnosti sa odredbama švajcarskog zakona o strancima", u kojem se kaže da dozvolu nastanjivanja, tzv. C-ispravu, može da ima samo stranac koji prevashodno živi u Švajcarskoj.

Ko želi da ima C-ispravu, mora da dokaže da mu je "životno težište u Švajcarskoj", a o produžavanju važenja dozvole odlučuju kantonalni ili Savezni ured za migraciju.

Kako navodi švajcarski list, Silja je bio Tačijev ministar odbrane, a sada je izabran za poslanika Skupštine Kosova. Veseli je, prema navodima "Zontagscajtunga", bio šef tajne službe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), "da bi potom mutirao u šefa tajne službe (Shik) Tačijeve stranke i time Tačijeve vlade" koja je raspuštene uoči proglašenje nezavisnosti Kosova.

Pogledajte još