Obolelima od malignih bolesti bez naplate lečenja

BEOGRAD, 24. januara 2011. (Beta) - Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je u ponedeljak zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravlja, sprovodeći preporuku ombudsmana, obavestilo Institut za onkologiju Vojvodina, ali i druge zdravstvene ustanove, da se obolelima od malignih bolesti ne može naplaćivati lečenje u dopunskom radu.

Ministarstvo zdravlja je istaklo i da se dopunski rad za specijalističke i dijagnostičke preglede ne može organizovati ako postoje liste čekanja za pacijente sa uputom, naveo je Janković u saopštenju za javnost.

Janković je, međutim, izrazio razočarenje zbog toga što rukovodstvo Instituta za onkologiju Vojvodina neće odgovarati za utvrđene propuste na štetu prava pacijenata.

Naime, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, postupajući po preporuci ombudsmana da, kao osnivač i nadležni organ, odluči o odgovornosti rukovodstva Instituta za onkologiju, obavestio je Jankovića da težina propusta "u ovom momentu nije takva da bi trebalo pozivati na dodatnu odgovornost rukovodstvo Instituta, posebno imajući u vidu da je rukovodstvo izvršilo naložene mere u otklanjanju nepravilnosti", piše u saopštenju.

Janković je ocenio da je oslobađanje od odgovornosti, samo zato što se sa ozbiljnim nepravilnostima po tvrdnji odgovornih prestalo, loša poruka i savesnim i nesavesnim medicinskim radnicima.

Pogledajte još