MASKE OBAVEZNE I NA OTVORENOM: Krizni štab doneo nove mere, važe od petka i na celoj teritoriji Srbije

Na sednici Kriznog štaba, koja je počela danas u 11 sati donesene su nove mere zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji.

Nošenje maski na otvorenom biće ubuduće obavezno na teritoriji cele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od dva metra.

I na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zašitnih maski.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Odluke Kriznog štaba odnosiće se na celu teritoriju Srbije, a ne kao što je bio slučaj poslednjih nedelja samo na pojedine gradove.

To važi i za nošenje maski u zatvorenom prostoru, koje je do sada bilo obavezno u pojedinim gradovima.

Sve mere koje su danas usvojene primenjivaće se od petka, 17. jula.

Na sastanku, doneta je i odluka o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na otvorenom.

Na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

- Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje koronavirusa. Uvereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv koronavirusa izaći kao pobednik - saopštila je Vlada.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još