Rekordna posećenost Moneove izložbe u Parizu

PARIZ, 24. januara 2011. (Beta-AFP) - Retrospektivna izložba jednog od osnivača impresionizma Kloda Monea u Gran paleu u Parizu privukla je više od 910.000 posetilaca do zatvaranja u ponedeljak uveče, što je najveća posećenost za neku izložbu u Francuskoj u poslednjih 40 godina.

Više posetilaca je jedino bilo na izložbi sarkofaga faraona Tutankamona 1967. godine koju je videlo 1,2 miliona posetilaca, ali je izložba trajala duže, šest i po meseci umesto četiri koliko Moneova.

Na izložbi je prikazano 170 slika Kloda Monea (1840-1926), od kojih je dve trećine stiglo iz inostranstva, a ostale su došle iz Muzeja D'Orsej (Musee d'Orsay) u Parizu koji ima stalnu postavku slika impresionista.

Ovaj rekordni broj posetilaca ostvaren je posle četvorodnevne maratonske akcije "četiri dana tri noći", kada je muzej radio non stop, organizovane na zahtev javnosti i pored hladnočhe i dugog čekanja - do šest sati - da se dođe na red da se vide platna čuvenog slikara.

Moneova retrospektiva nije organizovana u Francuskoj poslednjih 30 godina, a na ideju da to učini došao je predsednik Muzeja D'Orsej Gi Koževal (Guy Cogeval) odmah po dolasku na to mesto 2008. godine.

"Još sam potpuno iznenadnjen fantanstičnim uspehom ove izložbe", rekao je Gi Koževal agenciji Frans pres.

Pogledajte još